Ndërmarrësia Janar 2013
1.Çka nënkuptoni me termin inovacion? Si ndërlidhet inovacioni me ndërmarrësinë sistematike?
1.
Inovacioni është vegël e ndërmarrësit, njw akt i financimit tw ndonjw resursi me kapacitet pwr pwrfitimin e tw ardhurave. Inovacioni nw tw vwrtete krijon resurse.Gjithashtu çdo gjw qw rrit potencialin e njw resursi pwr pwrfitim tw tw ardhurave pwrbwn inocavion.
Ndwrmarrwsia sistematike ndwrtohet me inovacion duke ndjekur hapa sistematike tw procesit
2.Cilat jane shtate burimet e inovacionit? Si ndikojne ngjarjet e papritura ne inovacion?
2. Shtate burimet e inovacionit jane:
Qe kane te bejne me ndermarrjen:
- E papritura(suksesi I papritur, deshtimi I papritur, ngjarjet e papritura te jashtme)
- Mospërshtatja
- Inovacioni I bazuar mbi nevojen e procesit
- Ndryshimet ne strukturen e tregut ose te industrise
Qe kane te bejne me ambientin jashte ndermarrjes:
- Demografia
- Ndryshimet ne perceptim, disponim dhe kuptim
- Dituria e re, shkencore apo joshkencore
Ngjarjet e papritura mund te ndikojne pozitivisht ose negativisht ne inovacion, varesisht si menaxhohet ai sukses apo deshtim i papritur.
3. Pershkruani ne pika te shkurtera detajet kryesore te biznis planit tuaj(Emrin e biznesit, produktet dhe sherbimet kryesore dhe pikat kryesore te tregut)
3. Plani yne i biznesit quhet Sofra. Ai ka te beje me zhvillimin e web aplikacionit dhe aplikacioneve mobile per ofrimin e recetave ushqimore per perdorues te ndryshem, ku si synim eshte nje treg masiv.
4. Cka nenkuptojme me nje model biznesi? Cilat jane nente shtyllat ne te cilat bazohet modeli I biznesit?
4. Modeli I biznesit pershkruan se sin je organizate krijon, sherben dhe ruan vlerat. Nente shtyllat e biznes planit jane:
- Segmentet e konsumatoreve
- Vlera e shtuar
- Kanalet e shperndarjes
- Maredheniet me kliente
- Burimet e te ardhurave
- Resurset kyçe
- Aktivitetet kyçe
- Partneritetet kyçe
- Struktura e kostove
5.Çka kuptoni me vleren e shtuar tek nje biznes modeli?Cilat jane disa nga vlerat e shtuara qe hasen me se shpeshti tek biznes modelet?
5. Vlera e shtuar pershkruan grumbullin e produkteve ose sherbimeve qe krijojne vlere per nje segment te konsumatoreve. Disa nga vlerat e shtuara jane
- Risite
- Performanca
- Kostumizimi
- Dizajni
- Cmimi
- Zvoglimi I rrezikut
6. Cilat jane karakteristikat e bizneseve qe i perkasin modeleve te platformave shumeaneshe(multi-sided platforms)?
6. Karakteristike e bizneseve qe i perkasin modeleve te platfrmave shumeaneshe eshte qe ato bashkojne dy ose me shume segmente te vecanta te konsumatoreve, por qe jane te nderlidhura. Platformat e tilla paraqesin vlere per nje grup te konsumatoreve vetem nese jane prezente edhe grupet tjera te konsumatoreve. Platforma krijon vlere duke lehtesuar nderlidhjet mes grupeve te ndryshme. Shembuj te keyre bizenseve jane te shumta: metro- gazeta ditore me origjine ne Stockholm e cila shperndahet falas ne stacione te trenave dhe metro keshtu kalon ne duart e shume lexuesve duke bere kete dukuri ti terheq reklamuesit e ndryshem te bejne reklamime ne kete gazete. ( dmth pi lidh qeto dy grupe reklamust edhe udhtart dyjat jon te pavarne kto). Pastaj shembulli i microsoft qe dha falas nje software te tij qe te inkurajonte krijimin e aplikacioneve sepse sa me i madh nr i tyre aq me i madh do te ishte nr i vizitoreve. Shembulli i Google etj.
7. Çka nenkuptoni me “segementim te tregut”? Ilustroni pergjigjen duke perdorur shembuj nga biznes plani juaj.
7. Segmentim i tregut nenkupton ndarjen e tregut duke ofruar sherbime per kliente te caktuar. Ne biznes planin tone ne kemi definuar tregun ne 3 pjese, ne kliente perdorues recetash, kliente restorante dhe industri ushqimore secili grup me rolet e veta perkatese. Perdoruesit e recetave blejne recetat me abonim ose blerje per cdo recete, industrite reklamojne bizneset ne receta kurse furnizuesit e recetave jane restorantet.
8. Duke perdorur shembuj nga projekti juaj pershkruani strukturen e kostove dhe strukturen e te hyrave.
8. Ne baze te llogarise:
Struktura e kostove:
• Host-i dhe Domain = 100€
• Interneti = 15€
• Rryma = 20€
• Kosto totale: 135€
Struktura e te hyrave:
• 20 Restorante x 35€=700€
• 15 Kompani ushqimore x 45€=675€
• 25 shkarkime x 1.99€=49.75€
• Të ardhurat: 1424.75€
• Fitimi=Të ardhurat-Kosto totale=1424.75€-135€=1289.75€/muaj
9. Cilat jane disa nga teknikat per dizajnimin e modelit te biznesit?
9. 6 teknikat e dizajnimit te biznes modelit jane: mprehtesia(perceptimi) i konsumatoreve; Ideimi; Mendimi vizual; Modelimi; Tregimet dhe Skenaret
10. Cilat jane vlerat e shtuara ne biznes planin tuaj? Per cfare segemente konsumatoresh jane te dedikuara?
10. Per perdoruesit e recetave ofrohen mundesi te pergatitjes se ushqimit me perberes se limutar(mundesi e aplikacionit), per furnizuesit re recetave do te jete nje mundesi e mire e afirmirmit te vetes(opsioni maps ne aplikacion). Kurse industrite ushqimore reklamojne biznesin e tyre ne menyre atraktive(brenda recetes ose foto brenda aplikacionit).
11. Si ndikon ambienti i biznesit ne implementimin e biznes modeleve? Cilat jane kater fushat strategjike qe mund te shqyrtohen lidhur me ambientin?
11. Ambienti ka nje rol te rendesishem ne biznes model me faktoret e tij dhe ne baze te ketyre faktoreve hartohen strategjite
Keto kater fusha jane
- Strategjite S-O ndjekin mundesite qe i pershtaten perparesive te ndermarrjes
- Strategjite W-O i tejkalone dobesite per te kerkuar mundesi
- Strategjite S-T gjen menyrat qe mund te i shfrytezojne perparesite per te zvogluar ndjeshmerine nga rreziqet e jashtme
- Strategjite W-T hartohen per te mos lejuar qe dobesite e kompanise ta bejne kompanine te ndjeshme nga rreziqet e jashtme